Criza imobiliară din România ”se citește” în autorizații de construcție, în proiecte

de: Alexandru Puiu
01 07. 2022

Se așează întunericul peste piața imobiliară din România și, deși dezvoltatorii vor să convingă că acest domeniu va bubui mulți ani de acum înainte, cifrele spun o cu totul altă poveste.

Realitatea din domeniul construcțiilor de pe meleaguri mioritice este cât se poate de simplă. Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri a scăzut semnificativ în primele cinci luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. În contextul în care 2021 a fost un an pandemic iar investițiile s-au mișcat semnificativ mai lent decât în 2019, de exemplu, este clar că mergem din rău în mai rău.

Bula imobiliară din România pare să fie explodat

Institul Național de Statistică din România a publicat cel mai recent raport referitor la piața imobiliară de la noi, iar trendul este unul descendent. În primele cinci luni din 2022, conform datelor INS, s-au eliberat în România 18.695 de autorizați pentru clădiri rezidențiale (case, blocuri de locuințe). Deși valoarea în sine s-ar putea să nu-ți spună mare lucru, important este că vorbim de un număr cu 4,4% mai mic față de primele cinci luni ale anului trecut, 2021.

Defalcate pe regiuni ale țării, cele mai mari scăderi în materie de autorizații s-au înregistrat în Sud-Muntenia (-360 autorizaţii), Nord-Est (-296), Vest (-222), Sud-Vest Oltenia (-78), Sud-Est (-77) şi Bucureşti-Ilfov (-43). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Centru (+178 autorizaţii) şi Nord-Vest (+43), conform datelor prelucrate de Agerpres.

Tot într-un contrast îngrijorător față de anul trecut, nu mai puțin de 69,2% dintre autorizațiile de construcție emise în mai 2022 au fost pentru clădiri rezidențiale din mediul rural, de la țără. Pe hârtie, s-a putut observa o mică creștere din aprilie în mai la autorizații de clădiri rezidențiale, dar vorbim de un plus insignifiant de doar 301 autorizații. Mai mult decât atât, când compari mai 2022 cu mai 2021, scăderea este de 8,6 procente pe partea de locuințe. Tot ca să vezi problema în ansamblu ei, gândește că pentru clădiri nerezidențiale, în mai 2022, s-au eliberat  606 autorizații, un plus de 18,8%.